Mjuka kakor

Italiensk ostkaka med citron
Torta di mascarpone e limone

3 Ägg
2dl strösocker
50g smält smör
2dl mjölk
saften och skalet av 1 1/2 citron
250g mascarpone (rumstemp)
5 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
ca 4 msk pinjenötter

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Tilsätt det avsvalnade smöret tillsammans med mjölken, citronen och mascarponen. Vispa ihop allt till en jämn smet.

3. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det ordentligt i smeten.

4. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm diameter. Strö över pinjenötter.

5. Grädda kakan i 40-45 min. Känn med en sticka om kakan är klar. Om inte, grädda den i ytterligare 5 min.

6. Servera kakan nästan avsvalnad med bär och grädde eller en hallonsås.


Italiensk hasselnöts- och chokladkaka
Torta di nocciole e cloccolato

150g rumsvarmt smör
2dl strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
3msk kakao
2dl hasselnötter, finhackad
100g grovt hackad mörk choklad 70%

Maräng

4 äggvitor
2dl strösocker
1msk kakao

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt poröst.

2. Lägg i en äggula i sänder och vispa ordentligt mellan varje. Äggvitorna sparas i en annan skål så länge.

3. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och 3msk kakaon i smeten.

4. Vänd ner nötterna och chokladen i smeten.

5. Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll i socker och kakao, vispa några minuter till.

6. Lägg smeten i en väl smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbara kanter. Fördela därefter marängen över smeten. Strö över lite grovhackad nötter. Grädda kakan i 35-40 minuter längst ner i ugnen. Lägg över folie om det behövs.

7. Lossa försiktigt runt om kanterna med en kniv, men vänta med att ta loss formen tills kakan har svalnat. Låt kakan svalnat helt före servering, gärna i några timmar. Serveras med grädde.