Mat

Krämig kycklingröra till bakpotatis
Antal portioner: 2

2 dl majonnäs
2 msk gräddfil
100 g kycklingbitar grillade
1/4 purjolök
½ röd paprika
1 tsk curry
salt och malen vitpeppar

Gör så här
1. Kycklingröra: Blanda ihop gräddfil och majonnäs.
Skär purjo och paprika i mindre bitar och rör ner.
2. Tillsätt kycklingbitar.
3. Krydda med curry, salt och peppar.


Köttfärslimpa
Antal portioner: 6-7 pers

1 kg Köttfärs
1-2 gul lök
4 dl mjölk
8 msk ströbröd
1,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 msk vitlökspeppar
1 tsk paprikapulver
1 ägg
1 msk senap
1 pkt vit möggelost
2 pkt bacon
3-4 msk grillkrydda

Gör så här
Blanda mjölk och ströbröd.
Rör i kryddorna och låt blandningen stå och svälla i 10 min.

Smörj rikligt med smör i en ungsform.
Finhacka gula lökarna och fräs den tills löken är gyllen.

Lägg köttfärsen i en stor bunke och häll i lök, senap, blandningen och ägget.
Rör tills färsen är smidig. Inte för länge.

Forma färsen i formen och gör lite djupa hålor jämt fördelat över hela köttfärslimpan
Skär den vita möggelosten i mindre bitar som sticks i hålorna.
Dra köttfärsblandningen över osten så den inte syns.
Gnid grillkrydda över köttfärslimpa.
Lägg bacon över köttfärslimpan

Gräddas i ungnen på 175° i c:a 50 min
Serveras med kokt postatis och sås


Ungsfalukorv
Antal portioner: 4-5 pers

1 falukorvsring (800 g)
1 zucchini
1 rödlök
250 g mozzarella
1-2 röd paprika
3-4 tomater

1/2 dl olivolja
1 dl hackad färsk basilika
svartpeppar

Gör så här
Lägg korven i ungsform med bakplåtspapper eller smörj formen med smör.
Skär djupa snitt i korven med några cm mellanrum.
Skiva zucchinin som halvmånar.
Skär rödlöken, paprikan, och mozzarellan i tunna skivor.
Skär tomaterna tjocka skivor.
Stick i grönsakerna i korven.
Lägg mozzarella över korven.
Fördela resterande grönsaker runt korven.

Blanda olja, basilika och peppar och häll blandningen över korv och grönsakerna.
Gratinera mitt i ugnen på 200° tills de har fått färg c:a 20 min.

Serveras med potatismos.


Falukorvslåda med dijonsenap

Pasta Rigatoni
Falukorv i strimlor
1 Gul lök i strimlor
1 Paprika i strimlor
2 msk Olivolja
Salt
Peppar

3 ägg
1 1/2 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 dl riven ost

Koka pastan
Fräs lök och paprikan i olivolja ca 3 min
Krydda med salt och peppar

Sätt på ugnen på 225 C
Blanda pastan med korvfräset i en smord ugnsäker form
Vispa ihop ägg, dijonsenap, vispgrädde, mjölk och riven ost i en bunke
Krydda med salt och peppar

Häll blandningen över pastan och blanda försiktigt.
Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills äggstanningen har stannat och rätten har fått fin färg


Fläskfilé med gorgonzolagratinerade bananer

500g fläskfilé
1msk smör
salt
peppar
1 tsk röd curry
1 liten grön paprika
1 liten röd paprika
2 dl grädde
2 msk mango chutney
3 bananer
100 g gorogonzolaost

Sätt ugnen på 250 grader
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor, smält smöret i en stekpanna och bryn skivorna ett par minuter på varje sida.
Salta och peppra och strö över curryn.

Ta upp köttet och lägg i en i ugnssäker form.

Kärna ur och tärna paprikorna. Fräs dem lätt i stekpannan, späd med med grädden och rör i mango chutney.
Låt sjuda i några minuter. Häll paprikaröran över fläskfilén.

Skala och skär bananerna i sneda skivor. Lägg dom över köttet och strö på riven gorgonzola.

Sätt in formen och gratinera tills osten smält ner och fått lite färg.

Serveras med ris couscous eller pasta och en sallad